Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ (1527-1533) - Πέτρος ο Κρητικός: ένας Έλληνας που έλαβε μέρος στην κατάλυση της αυτοκρατορίας των Ίνκας




Ιωάννης Δανδουλάκης ©

Το παρόν είναι προϊόν πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας του συγγραφέα σε πρωτογενή αρχεία στην βιβλιοθήκη Maughan Library του King's College London. Το παρόν δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο περιοδικό «Στρατιωτική Ιστορία», περ. β΄, τευχ. 178, σελ. 56-63, Νοέμβριος 2011. Απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση χωρίς τη ρητή άδεια του συγγραφέα, ο οποίος επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα.

Μετά από την κατάκτηση του Μεξικού από τον Ισπανό Χερνάν Κορτές, το 1521, ένα πλήθος Ευρωπαίων πάμπτωχων και απελπισμένων, που ελκύονταν από ιστορίες για μυθικούς θησαυρούς, κατέφθασε στην Αμερική. Με αφετηρία τον Παναμά, ο Φρανσίσκο Πιζάρρο και ο Ντιέγκο ντε Αλμάγκρο, νέο-αφιχθέντες Ισπανοί τυχοδιώκτες, κινήθηκαν σε αναζήτηση περισσότερου χρυσού, προς τα εδάφη της νότιας Αμερικής. Τις εκστρατείες αυτών των δυο κατακτητών του Περού, ακολούθησε ως αρχιπυροβολητής και ένας Έλληνας μισθοφόρος από την Κρήτη.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ΑΛΕΞΙΟΣ Α' ΚΟΜΝΗΝΟΣ (1056 - 1118)


Ο Αλέξιος Α' Κομνηνός, 25 ετών, μαχόμενος κατά των Νορμανδών στην πρώτη μάχη του Δυρραχίου το 1081. Πίνακας του Giuseppe Rava για τις εκδόσεις Osprey.

Ο ακαταπόνητος, ο αδάμαστος, ο ανεξάντλητος, ο χαλκέντερος, ο αήττητος, ο δαιμόνιος διπλωμάτης και στρατηγιστής, ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας Αυτοκράτορας, αληθινά επικών ελληνορωμαϊκών διαστάσεων. Είναι κοινός τόπος στην βυζαντινή ιστοριογραφία να κατατάσσονται ανάμεσα στους κορυφαίους αυτοκράτορες, ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Α', ο Ιουστινιανός Α', ο Ηράκλειος, ο Νικηφόρος Β' Φωκάς και ο Βασίλειος Β' Βουλγαροκτόνος. Όλοι όμως αυτοί, αλλά και όλοι οι άλλοι οι μετριότεροί τους κατόρθωσαν "έργα μεγάλα και θωμαστά" μεν, αλλά υπό σαφώς ευνοϊκότερες συνθήκες και οιωνούς, σε σύγκριση με τον Αλέξιο Α' Κομνηνό.