Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΣΕΙΡΑ "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ"

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΡΑΝΤ: Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ



Δυστυχώς πολύ λίγα είναι γνωστά για τον θρυλικό λαγουμιτζή της Αλώσεως, Ιωάννη (Γιοχάννες) Γκραντ.
Οι περισσότερες πηγές της εποχής τον αναφέρουν ως Γερμανό μηχανικό, ειδικό στις τεχνικές της πολιορκίας, ο οποίος βρέθηκε στην πολιορκημένη Κωνσταντινούπολη ως μέλος της διεθνούς συμμαχικής χριστιανικής δύναμης υπό τον Γενοβέζο στρατηγό Τζιοβάνι Τζουστινιάνι. Υπάρχει ωστόσο και μια πολύ πρόσφατη θεωρία, η οποία έχει προταθεί από τον κορυφαίο βυζαντινολόγο των νεώτερων χρόνων, Στήβεν Ράνσιμαν, σύμφωνα με την οποία ήταν στην πραγματικότητα Σκωτσέζος. Στην ιστορία έχει μείνει γνωστός από την αξιοθαύμαστη δράση του ίδιου και της ομάδας που εμπνευσμένα καθοδηγούσε, στον υπόγειο πόλεμο των λαγουμιών κατά την διάρκεια της πολιορκίας του 1453. 

Όσες φορές οι Τούρκοι προσπάθησαν να υπονομεύσουν τα αδύναμα μονά τείχη των Βλαχερνών στην βορειοανατολική πλευρά των τειχών, απέτυχαν παταγωδώς για έναν και μόνο λόγο. Κάθε φορά ο Γερμανός μηχανικός ξεκινούσε και έσκαβε από την αντίθετη πλευρά προς τους Τούρκους υπονομευτές, τους οποίους οι γενναίοι υπερασπιστές της Βασιλεύουσας κάθε φορά εντόπιζαν και εξουδετέρωναν, με κάθε είδος μέσου: υγρό πυρ, βαρέλια με πυρίτιδα, χημικά αέρια και δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις ή στην έσχατη περίπτωση ακόμα και με τα ίδια τους τα χέρια σε μάχες σώμα με σώμα.

Χωρίς αμφιβολία ο χριστιανός Ιωάννης Γκραντ κατατάσσεται στο πάνθεον των Ηρώων της Άλωσης του 1453, ενώ η έλλειψη διαθέσιμων πληροφοριών για το πρόσωπό του, όχι μόνο δεν μειώνει την δόξα του, αλλά συντείνει στο να περιβάλλει με μια αχλή μυστηρίου και θρύλου έναν μεγάλο μαχητή του παρελθόντος.

~ CTAVPAETOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου