Κυριακή 14 Μαΐου 2017

ΣΕΙΡΑ "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ"

ΘΩΜΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ



Οι ως άνω ήταν μικρότεροι αδελφοί του Κωνσταντίνου ΙΑ' και δεσπότες μαζί με αυτόν στην Πελοπόννησο.
Και οι δυο αναφέρονται ως λιπόψυχοι και εξαιρετικά μικροί των περιστάσεων, ο δε Δημήτριος ήταν φιλότουρκος, ενώ ο Θωμάς φυλοδυτικός.

Αμφότεροι ουδέποτε βοήθησαν τον τελευταίο Αυτοκράτορα κατά την πολιορκία της Βασιλεύουσας, ενώ μετά την πτώση της, διαμοίρασαν μεταξύ τους την κατά φαντασίαν πλέον εξουσία του αυτοκρατορικού τίτλου, ασκώντας την στην Πελοπόννησο, ο μεν πρώτος στην Πάτρα, ο δε δεύτερος στο Μυστρά, ως φόρου υποτελείς στον σουλτάνο.
Χαρακτηριστικό της προσωπικότητας τους, αποτελεί το γεγονός ότι ο Δημήτριος συμμετείχε στην Πολιορκία της Πόλης το 1442, όπου και έσπευσε ο Κωνσταντίνος ΙΑ' να βοηθήσει τον αυτοκράτορα τότε αδερφό τους, τον Ιωάννη Η!!! 
Το Μάιο του 1458 ο Μωάμεθ εισβάλλει στην Πελοπόννησο με το πρόσχημα της καθυστέρησης φόρων από τον Θωμά και καταλαμβάνει ολόκληρη σχεδόν την Αχαΐα.
Τον Οκτώβριο ο σουλτάνος ζητά σε γάμο την κόρη του Δημητρίου, με σκοπό να επιφέρει έχθρα μεταξύ των δυο αδελφών, κάτι που κατάφερε άμεσα, αφού τον Ιανουάριο του 1459 ο Θωμάς επιτίθεται κατα του Δημητρίου και καταλαμβάνει τα Καλάβρυτα! 
Τούτο προκάλεσε την μήνιν του σουλτάνου ο οποίος στις 29/5/1459 καταλαμβάνει άνευ αντιστάσεως από τον Δημήτριο το Μυστρά! 
Ο Θωμάς καταφεύγει στην Ιταλία και ο Δημήτριος, για τις συνεχείς υπηρεσίες του προς τους Τούρκους κατακτητές, έλαβε την εξουσία της Λήμνου, Ίμβρου, Θάσου και Σαμοθράκης!!! Στο τέλος της ζωής του ο Δημήτριος εκάρη μοναχός με το όνομα Δαυίδ.
Τα τέκνα του Θωμά ετέθησαν υπό την προστασία του καρδινάλιου Βησσαρίωνος, η δε θυγατέρα  του Ζωή, παντρεύτηκε τον Ιβάν Γ’ πρίγκιπα της Μοσχοβίας (ήταν Γιαγιά του Ιβάν Δ’ του Τρομερού), αποκήρυξε τον καθολικισμό και μετονομάστηκε σε Σοφία, δίδοντας την δυνατότητα στην Ρωσία να λάβει τα δικαιώματα του αυτοκρατορικού θρόνου και να αποτελέσει (η Μόσχα) την Τρίτη Ρώμη, οι δε αυτοκράτορες της να αποκαλούνται Καίσαρες (Τσάροι). 
Αμφότεροι αποτελούν αρνητικούς πρωταγωνιστές της Άλωσης της Πόλης. Δυστυχώς η δυναστεία των Παλαιολόγων είχε πληγεί, σχεδόν από την αρχή της, από την μανία της εξουσίας, η οποία οδήγησε ουκ ολίγες φορές σε εμφύλιες διαμάχες, οι οποίες αποδυνάμωναν συνεχώς τους Έλληνες έναντι των Τούρκων, ενώ οι πολλοί εξ αυτών (των Παλαιολόγων) δεν δίστασαν για την επίτευξη των ατομικών τους συμφερόντων να ζητούν την βοήθεια των Τούρκων!!! 
Ενώπιον της μεγίστης αυτοθυσίας του αδελφού τους Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου, ωσάν του βασιλέως Λεωνίδος της Σπάρτης στις Θερμοπύλες, οι δυο μικρότεροι αδελφοί του στέκουν απέναντι του ως τιποτένιοι Εφιάλτες! 

~KOMNHNOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου