Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

ΣΕΙΡΑ "ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ"

ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΑ' ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ - Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ





Πολλές φορές, τις τελευταίες μέρες, ξεκινήσαμε προσπαθώντας να γράψουμε δυο λόγια αυθόρμητα και αυθεντικά για τον τελευταίο Βασιλέα. Τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο. Μετά από πολλά "γράψε-σβήσε" καταλήξαμε ότι τα πολλά τα λόγια είναι φτώχεια. 


Και ποιος δεν ξέρει για τον μεγάλο αυτόν ήρωα. Τον τελευταίο αληθινό Ρωμαίο αυτοκράτορα. Τον Έλληνα που, περισσότερο από κάθε άλλον, καθόρισε τις έννοιες "χρέος", "καθήκον", "ευθύνη", "ανδρεία", "ηρωισμός". Και ποιος δεν ξέρει για την ζωή του σαν παραμύθι, βγαλμένη σαν από τα πιο ένδοξα και ταυτόχρονα τραγικά χολυγουντιανά σενάρια. 

Ο άνθρωπος που, τα ίδια του τα αδέρφια από τον Μυστρά, τον πρόδωσαν και αδιαφορώντας τον παράτησαν στην τύχη του, αλλά βρέθηκε ένας άγνωστος και άσημος ξένος από μέρος μακρινό που εμφανίστηκε και είπε πως είναι "αδερφός" του και έμεινε αυτός να πολεμήσει και να πεθάνει στο πλάι του ως το τέλος.




Τόσα χρόνια άλλωστε λέμε τα ίδια και τα ίδια. Ποιος νοιάζεται; Τι αλλάζει; Ποιος και τι διορθώνεται; Πόσα άλλα κοινότυπα επιτέλους να ειπωθούν; Ο Θεός όμως λέει εργάζεται στην σιωπή και ενεργεί τόσο αόρατα και ανεπαίσθητα που και το πιο μεγάλο θαύμα να φαίνεται τελικά σαν το πιο φυσικό και λογικό αποτέλεσμα. 

Θα κλείσουμε λοιπόν το φετινό αφιέρωμά μας στους Ήρωες της Αλώσεως με την μοναδική ανεπανάληπτη γραφή του αξεπέραστου Φώτη Κόντογλου. Από το πρωτότυπο:







~ CTAVPAETOC


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου